Casa Prințul de Wales

Casa Prințul de Wales de la Viscri a devenit un model de dezvoltare rurală bazat pe patrimoniu ca resursă locală. În jurul acestei case istorice am construit locuri de muncă și oportunități pentru oameni din întreaga țară asigurându-ne că întreaga operațiune este stabilă financiar.

Povestea a început în 1998, când ASR Prințul de Wales a ajuns pentru prima dată în România. Într-un interviu ulterior, declara că auzise de această parte a lumii dar că nu se aștepta să găsească atâta frumusețe, o natură neatinsă și o relație atat de armonioasă între om și natură. De atunci, Prințul de Wales a revenit în România aproape în fiecare an.

Aceste vizite i-au permis nu doar să exploreze natura și viața rurală din România, dar și să cunoască multe comunități și problemele lor. Zona săsească a Transilvaniei –județele Mureș, Brașov și Sibiu – i-a atras atenția în mod special. În 1990, aici trăiau un sfert de milion de sași. După căderea comunismului 93% dintre ei au plecat în Germania, lăsând în urmă un patrimoniu arhitectural de 800 de ani unic în lume. Migrația masivă a dus și la o deteriorare rapidă a așezărilor medievale.

În 2006, Prințul de Wales a decis să achiziționeze o casă țărănească în satul Viscri din județul Brașov, în încercarea de a-i încuraja și pe alții să i se alăture în efortul de a salva patrimoniul arhitectural medieval din sudul Transilvaniei. Casa, parțial construită la sfârșitul anilor 1700, urmărește tiparul clasic al unei așezări rurale săsești. Gospodăria inițială avea două case de locuit, anexe, o șură și o gradină de legume.

În 2015, când a fost fondată Fundația Prințul de Wales România, această casă a devenit sediul organizației caritabile. Și tot atunci a început un program de restaurare, reparații capitale și extindere. Fosta șură a fost transformată într-o sală de curs, o bibliotecă și o cafenea, am adăugat o bucătărie nouă la standarde de igienă moderne și am construit două dormitoare noi în pod.

Așa s-a născut Centrul de Pregătire Prințul de Wales.

Aici găzduim cursuri de restaurare pentru meșteri, studenți sau arhitecți, programe de Țesături Tradiționale, programe în sprijinul fermierilor sau cursuri de igienă. Atunci când nu avem programe caritabile, Casa Prințul de Wales poate fi închiriată de turiști, iar profitul este donat Fundației.

 

Susține proiectele noastre!

Donează